Altid klar til krise
Da Alexander Hviid blev samarit for otte år siden, lagde det kimen til et liv med krisehåndtering som overskrift. Både professionelt og som frivillig.

Som 21-årig var Alexander Hviid i gang med at finde ud af, hvad han skulle uddanne sig til. Han overvejede at søge ind på fysioterapeutuddannelsen. Det gik han og tyggede på, mens han passede sit job som lærervikar.
Men så blev han samarit.
“At blive samarit drejede mit liv i en anden retning. Jeg skulle meget mere af det,” fortæller Alexander Hviid, der i dag er 29 år.
Han blev lokket med i Røde Kors’ samariteraktivitet af sin kæreste, men interessen for førstehjælp havde boblet i ham, siden han aftjente sin værnepligt og modtog førstehjælpskursus.
“Jeg blev grebet af at lære mere, hvis jeg pludselig skulle stå i en ulykkessituation, for man kan jo ikke huske ret meget efter ét kursus. Det optog mig helt vildt.”
Derfor stoppede Alexander heller ikke, da han kunne trække i samariteruniformen. Han fortsatte med at bygge ovenpå og endte som samariterinstruktør.
“Jeg kan rigtig godt lide at give min erfaring videre og undervise nye samaritter.”
Efter et par år som samarit på festivaler og til sportsbegivenheder, søgte han ind som ambulancebehandlerelev i København og blev i februar i år færdiguddannet.
“Det er klart, at det ikke længere giver mig det samme kick at tage en samaritervagt. Jeg får jo dækket min interesse for den akutte hjælp og de hurtige beslutninger i min hverdag i ambulancen. Men vi har et stærkt fællesskab hos samaritterne. De er mine venner. Derfor bliver jeg. Min kæreste og jeg plejer at sige, vi ’går til samarit’, når andre går til fodbold,” smiler Alexander.
Mere stolt efter Malawi
Selv om Alexander har fuldtidsjob, kæreste og en søn på to år, bliver han ved med at udfordre sig selv. Senest har han meldt sig som aktivitetsleder og beredskabskoordinator for Røde Kors’ beredskabskreds i Nordsjælland. Det vil sige, at hvis fx Roskilde Fjord går voldsomt over sine bredder som under stormen Malik i 2022, er Alexander en af nøglepersonerne i Røde Kors’ frivilligindsats.
“Jeg synes ikke, det er et problem altid at være ’beredt’. Det er jeg jo vant til fra mit arbejde. Man opbygger langsomt erfaring med at håndtere de meget alvorlige ture og stadig holde hovedet koldt. Vi kolleger er gode til at snakke om det, vi oplever. Og så er jeg heldig at have en kæreste, der er læge. Hende bruger jeg meget.”
Alexander måtte dog undvære sin kæreste og søn lidt, da han for seks måneder siden tog til Malawi på studierejse med Røde Kors. Her så han blandt andet, hvordan det lokale Røde Kors arbejder med beredskab.
“Jeg var nysgerrig, og jeg skal ærligt indrømme, at jeg havde mine tvivl om effektivitet. Men jeg fik nedbrudt mine fordomme. Røde Kors uddanner lokale frivillige til at gå fra landsby til landsby og alarmere hinanden, hvis der er tegn på oversvømmelse, storm eller kraftig regn. Og der bliver oprettet og vedligeholdt vandposter, så der max er 15 minutter at gå efter vand. Det var bare to af de seje projekter, vi så. Jeg blev virkelig stolt af at være del af Røde Kors – på en anden måde, end jeg var før.”
OM ALEXANDER
Ambulancebehandler Alexander Hviid, (f. 1995), fra Odense.
Aktivitetsleder og beredskabskoordinator for Røde Kors, Beredskabskreds Nordsjælland.
Samariterbehandler og samariterinstruktør mv. i Røde Kors.
Bor i København med Emma-Emilie og deres søn Karl på to år.
Del historien
Del historien med venner og familie via mail eller sociale medier,og hjælp med at sprede Røde Kors’ budskaber