Seks lokalafdelinger med ét ansigt udadtil
Da Assens modtog ukrainske flygtninge i 2022, blev det startskuddet til et endnu tættere samarbejde mellem kommunens seks lokalafdelinger.

Da krigen brød ud i Ukraine, modtog Danmark tusindvis af flygtninge. Mange i Assens Kommune ville gerne hjælpe de nyankomne, men det blev hurtigt tydeligt, at der manglede en organisering af kræfterne.
“Vi var nødt til både at forberede os på at hjælpe de ukrainere, der allerede var kommet, og dem, vi kunne forvente ville komme. Der var mange private, som tilbød hjælp. Det var alt sammen meget fint, men i Røde Kors var vi bekymrede for, at hjælpen ikke blev anvendt ordentligt,” siger Jesper Britze, der er formand i lokalafdelingen i Haarby.
Jesper Britze kontaktede derfor kommunen og blev hurtigt inviteret til en brainstorm om, hvordan Røde Kors kunne hjælp bedst. På mødet med kommunen stillede han spørgsmål som: Har I brug for Røde Kors? Er der noget af det, vi allerede gør, som vi kan gøre bedre? Og vigtigst: Er der behov, I ser, som vi i Røde Kors måske kan hjælpe med at løse?
Mødet var et startskud til et tættere samarbejde, men kimen blev allerede sået, da kommunens borgmester i en anden sammenhæng havde sagt, at han meget gerne ville samarbejde med Røde Kors, hvis der var styr på det.
“Jeg synes, det var et rigtig godt budskab, fordi det handler om at sikre god organisering og have en kontaktperson på plads,” siger Jesper Britze, der for tiden er tovholder for alle kommunens seks lokalafdelinger.
De seks afdelinger holder jævnligt møder for at koordinere indsatser, støtte hinanden og diskutere behov og muligheder. Ved at fordele opgaverne skaber de et fleksibelt beredskab, hvor afdelingerne fungerer som en sammentømret enhed og hurtigt kan reagere, når behov opstår.
“For sammen kan vi gøre mere for flere,” siger Jesper Britze.
Kommunal dør åbner hurtigt
Samarbejdet med kommunen tog for alvor fart med Røde Kors’ første nationale strategi, som blev vedtaget tidligere på året. Heri var det et krav om formalisering af samarbejdsaftaler med kommunen. Røde Kors-afdelingerne i Assens har et velfungerende samarbejde i kommunekredsen og har en fælles partnerskabsaftale med kommunen. Den er godkendt af både Røde Kors’ landskontor og kommunens juridiske afdeling. Aftalen giver kommunen og Røde Kors en klar ramme, og gør det nemt at tilpasse samarbejdet efter behov.
Jesper Britze forklarer, at selv om det kræver en indsats at formalisere, skaber strukturen en ramme, som gør det muligt at reagere hurtigt på nye behov. Den faste skabelon beskriver ansvar og roller hos både kommunen og Røde Kors. Det sikrer nye aftaler uden unødig administration.
“Når vi banker på døren, svarer kommunen faktisk ret hurtigt,” siger Jesper Britze.
Den enkle struktur gør det lettere at sætte nye aktiviteter i gang og fastholde gode relationer til gavn for både kommunen og Røde Kors.
“Det skal være nemt at være frivillig, og vi skal kunne agere hurtigt, hvis der igen opstår situationer som med de ukrainske flygtninge.”
“Når vi banker på døren, svarer kommunen faktisk ret hurtigt.”
En samlet stemme i hver kommune
I kommuner med to eller flere Røde Kors-afdelinger udgør disse en kommunekreds. Det giver en samlet stemme til den kommune, de deles om. Kredsen kan fx koordinere aktiviteter, som dækker hele kommunen. På den måde sikres, at der i alle kommuner er aktiviteter for alle vores målgrupper. Der er i alt 53 kommuner, der har mere end en afdeling, og som derfor har skullet samle sig i en kommunekreds.

Assens kommunekreds består af afdelingerne Assens, Glamsbjerg, Vissenbjerg, Haarby, Tommerup og Aarup.
4 GODE RÅD TIL GODT KOMMUNESAMARBEJDE
Spørg kommunen, hvor de ser behov, og hvordan de helst vil samarbejde.
Forventningsafstem, så det hele ikke bliver på kommunens præmisser.
Udpeg en fast kontaktperson, så kommunen altid ved, hvem de skal gå til.
Brug en skabelon for samarbejdsaftaler. Den skal både beskrive Røde Kors’ og kommunens ansvar, så alle ved, hvem der gør hvad. Find skabeloner på mitrødekors.dk på siden om strategi.
Del historien
Del historien med venner og familie via mail eller sociale medier,og hjælp med at sprede Røde Kors’ budskaber