Røde skjorter i en hvid verden
Hvor de i starten blev mødt med skepsis, er de frivillige patientstøtter nu en meget værdsat og integreret del af hverdagen på Svendborg Sygehus.

Jens Erling Nielsen spadserer med en kvinde i hver arm. De er på vej ned ad gangen på afdeling G på Svendborg Sygehus. Deres fulde fokus er på Jens Erling, og de smiler. Annette Jensen og Bente Rasmussen er frivillige patientstøtter. De og deres frivillig-kollegaer er kendte og populære både som vejvisere og her på den geriatriske afdeling, hvor alle patienterne er ældre mennesker.
Jens Erling Nielsen har været indlagt i nogle dage efter et fald.
“Det er hyggeligt, at der kommer nogen, som vil snakke og gå en tur med mig. Det betyder så meget, når man er herinde hele dagen.”
Annette Jensen og Bente Rasmussen er ofte på vagt sammen. De har i alt 32 frivilligkollegaer på sygehuset. Som patientstøtter går de ind og fungerer som en ekstra pårørende til patienterne, når de pårørende ikke kan være på hospitalet i dag- og eftermiddagstimerne. Det er nemlig ikke alle patienter, der får besøg hver dag, og personalet har ikke altid den ekstra tid til snak, som patienterne kan have brug for.
Annette Jensen og Bente Rasmussen har til gengæld ikke andet end tid til snak og til småopgaver som at skifte vand i blomstervaserne.
“Når man er indlagt, kan man hurtigt komme til at ligge alene med sine bekymringer om sygdomme eller skader, og det er måske ikke hver dag, de lige får besøg. Så bliver de glade, når vi kommer og vil snakke og lytte,” siger Bente Rasmussen.
Patientstøtter til hverdag og fest
Patientstøtterne er på afdelingen for at skabe tryghed og snakke med patienterne, men de frivillige får også selv meget ud af det.
“Jeg bliver så glad af at komme her. Jeg går altid hjem herfra og har haft en god dag og føler, at jeg har gjort noget godt. Vi har altid snakket med nogen, der har det lidt bedre, end da vi kom. De er glade for at se os og siger: Kom igen, kom igen,” siger Annette Jensen.
Patientstøtterne er i dag blevet en integreret del af afdelingen, men sådan var det ikke i starten, hvor flere var imod, fortæller afdelingssygeplejerske Bente Vind:
“Vi troede, at de frivillige skulle ind og overtage nogle af de ansattes opgaver, men det hører jeg aldrig længere. De frivillige er her både jule- og nytårsaften, og det imponerer mig virkelig. For der ligger jo også folk herinde de dage, og det er nogen bare mere bevidste om end andre,” siger Bente Vind og kommer med et skulderklap til alle patientstøtterne:
“Der er stor, stor respekt fra vores afdeling for, at der er nogen, der frivilligt er patientstøtter. Det giver tryghed for patienterne, og vi vil gerne være endnu bedre til at gå i samarbejde om det her – for vores patienters skyld,” siger Bente Vind.

Bente Vind er afdelingssygeplejerske på afdeling G på Svendborg Sygehus.
4 MÅL FOR VORES NATIONALE STRATEGI
I foråret vedtog vi i Røde Kors vores nye samlede nationale strategi. Vi har fire mål.
1. Vi er til stede med frivillighed på velfærdsinstitutioner
Vi vil være på alle landets hospitaler og plejehjem med frivillige patientstøtter og vågere. Vi øger også vores indsatser i fængsler, på bosteder og psykiatriske afdelinger.
2. Vi driver institutioner for særligt udsatte
Vi udvikler nye Røde Kors-tilbud. Institutionerne har alle et fokus på særligt udsatte mennesker som hjemløse, migranter og asylansøgere.
3. Vi har aktiviteter for og med vores målgrupper i alle kommuner
Vi ønsker at samarbejde med alle landets kommuner og at samarbejde mere på tværs af afdelinger, så vi når flere med vores aktiviteter.
4. Vi handler på akutte behov lokalt og nationalt
Vi skal blive endnu bedre til at stå klar, når der opstår en lokal eller national krise. Vi øger fokus på psykisk og fysisk førstehjælp, vores samarbejde med myndighederne og på ad hoc-frivillighed.
Del historien
Del historien med venner og familie via mail eller sociale medier,og hjælp med at sprede Røde Kors’ budskaber