Cykling og samarbejde
Røde Kors i Vejle tog opgaven på sig, da en flok kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund ville lære at cykle. Det er en af flere aktiviteter, hvor der er et godt samarbejde med kommunen.

Hver onsdag mødes Janne Britt Povlsen og hendes frivillige med en gruppe af folk med flygtninge- og indvandrerbaggrund. De mødes på Novaskolen i Vejle. Gruppen kommer for at lære at cykle. Aktiviteten startede for to år siden, da en flok kvinder henvendte sig til Vejle Kommune og Katrine Kratholm, der er boligsocial koordinator for den Boligsociale Helhedsplan i kommunen:
“Kvinderne havde et behov for at kunne cykle med deres børn. De ville kunne cykle på arbejde og vidste godt, at det var vigtigt at kunne komme rundt for at være en del af arbejdsmarkedet.”
Cykeltræningen består i dag af 14 frivillige trænere, som har lært 60 deltagere at cykle. I dag er det ikke længere kun kvinder, der er med på holdene.
Inden den første cykel blev trillet frem, var der dog et indledende arbejde, hvor lokalformanden i Vejle havde en række møder med kommunen og lavede en samarbejdsaftale. Kommunen skulle sørge for cykler og et sted at træne, mens Røde Kors og aktivitetsleder Janne Britt Povlsen skulle skaffe frivillige og tilrettelægge træningen.
Samarbejdet med kommunen var godt fra starten, men selvom aftalerne var på plads, skulle Janne Britt Povlsen stadig finde ud af, hvordan de skulle lære voksne at cykle.
“Jeg havde set, at der var cykeltræning andre steder i landet. I samarbejde med kommunen og Røde Kors’ landskontor fik vi aktivitetslederen fra Gladsaxe, Susanne Schou, til Vejle for at vise os, hvordan man skulle gribe sådan noget an,” fortæller Janne Britt Povlsen.
Ros fra kommune
Forventningsafstemningen og de indledende aftaler har været grundlaget for, at samarbejdet har været velfungerende, siden de startede aktiviteten op. Det mener både Janne Britt Povlsen og Katrine Kratholm. Sidstnævnte har store roser til Røde Kors:
“Det kræver ofte ekstremt mange ressourcer at arbejde med frivillige, men fordi vi har en rigtig god forventningsafstemning, og de frivillige fra Røde Kors er godt organiseret i forvejen, fungerer samarbejdet bare supergodt. Jeg føler virkelig, at Janne Britt og Røde Kors trækker det store læs, fordi de stiller så mange timer til rådighed, og alligevel siger Janne Britt tit, at hun synes, at jeg gør en stor forskel.”
Cykeltræningen er bare ét eksempel på, hvordan lokalafdelingen i Vejle har et godt samarbejde om integrationsaktiviteter med kommunen. De holder jævnlige møder og har en løbende dialog om behov og muligheder i kommunen i aktiviteter som Venner Viser Vej, Vejledningen og Sprogcaféen.

Katrine Kratholm fra Vejle Kommune (tv) arbejder tæt sammen med Janne Britt Povlsen fra Røde Kors.
4 MÅL FOR VORES NATIONALE STRATEGI
I foråret vedtog vi i Røde Kors vores nye samlede nationale strategi. Vi har fire mål.
1. Vi er til stede med frivillighed på velfærdsinstitutioner
Vi vil være på alle landets hospitaler og plejehjem med frivillige patientstøtter og vågere. Vi øger også vores indsatser i fængsler, på bosteder og psykiatriske afdelinger.
2. Vi driver institutioner for særligt udsatte
Vi udvikler nye Røde Kors-tilbud. Institutionerne har alle et fokus på særligt udsatte mennesker som hjemløse, migranter og asylansøgere.
3. Vi har aktiviteter for og med vores målgrupper i alle kommuner
Vi ønsker at samarbejde med alle landets kommuner og at samarbejde mere på tværs af afdelinger, så vi når flere med vores aktiviteter.
4. Vi handler på akutte behov lokalt og nationalt
Vi skal blive endnu bedre til at stå klar, når der opstår en lokal eller national krise. Vi øger fokus på psykisk og fysisk førstehjælp, vores samarbejde med myndighederne og på ad hoc-frivillighed.
Del historien
Del historien med venner og familie via mail eller sociale medier,og hjælp med at sprede Røde Kors’ budskaber