mitrodekorsblad.dk

Hjerterum til flere

Category icon Få mere at vide

Kaffe på kanden, fællesskab på dagsordenen og medmenneskelighed i centrum. Over de næste tre år vil 20 fællesskabshuse landet over invitere flere ind i meningsfulde fællesskaber.

Tekst: Emilie Rotbøl Amstrup Illustration: Henriette Nosløe, Marengdeluxe 24. marts 2024

De første fællesskabshuse begynder nu at tage form i fire danske byer. I løbet af årets første tre måneder er samarbejds- og lejekontrakter blevet indgået, frivillige rekrutteret og renoveringer sat i gang.

”Mange steder er biblioteket blevet ubemandet, og forsamlingshuset har stået tomt i årevis. Der er blevet færre steder, hvor du kan gå ind ad døren og blive mødt af et andet menneske uden nødvendigvis at have en relation eller en aftale på forhånd,” fortæller Anna Forrest, der er projektleder for Fællesskabshusene.

Og det er netop idéen bag projektet: At skabe huse, der ikke kun fungerer som samlingspunkt for sociale aktiviteter og lokalsamfundet, men også kan være et hjemsted for frivilligt engagement. Derfor åbner Røde Kors med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond 20 fællesskabshuse i løbet af de næste tre år.


FÆLLESKABSHUSET

  • Er åbent for alle

  • Rummer forskellige aktiviteter

  • Styrker samarbejde i lokalsamfundet

  • Ledes og drives af frivillige

  • Har en relevant placering i byen

  • Aalborg, Vojens, Ringkøbing og

  • Nørre Aaby er allerede i gang

Et samlingspunkt for medmenneskelighed

Fællesskabshusene drives og finansieres af Røde Kors-afdelingerne selv - og ofte med kommunen og andre foreninger som samarbejdspartnere, fortæller Anna Forrest, der tilføjer, at afdelingerne kan søge landskontoret om et tilskud på op til 500.000 kr. til at renovere og istandsætte et lejemål.

”Husene bliver et samlingspunkt for lokalsamfundet,” siger Anna Forrest.

”Det skal være et sted, hvor man går hen for at være sammen med andre mennesker, og hvor dem, der vakler, kan finde et fast holdepunkt.”

Samtidig vil personer eller foreninger, der allerede er engagerede, få nogle faste rammer at mødes i, så frivilligheden kan få et endnu bedre fundament. Ambitionen er, at det kan skabe synergier og inspiration på tværs af aktiviteter og organisationer.

”De fleste har nok prøvet, at en snak ved kaffemaskinen pludselig fører til en god idé eller en løsning på en udfordring. Måske vil man opdage, at forskellige aktiviteter kan samarbejde om noget – eller at nogen har stået med samme problem som en selv, og løst det på en god måde,” lyder det fra Anna.

Alle kan bidrage med noget

Et rart og hyggeligt mødested kan gøre en verden til forskel – både for personen, der længes efter et sted at gå hen og mødes med andre, foreningen, der har brug for et tilhørssted, og lokalsamfundet, der måske mangler et samlingspunkt.

Hvordan det helt konkret ser ud, vil variere i de forskellige fællesskabshuse, der åbnes i byer med vidt forskellige behov. Men fælles er, at de skabes og drives ud fra en tro på, at hvert enkelt menneske har noget værdifuldt at bidrage med, fortæller Anna.

”I en tid, hvor ensomhed og psykisk mistrivsel stiger, er der mere end nogensinde behov for, at vi finder støtte hos hinanden – og hvad enten omdrejningspunktet er en fællesmiddag, en kop kaffe i Røde Kors-caféen eller en tur i værkstedet, så kan alle være noget for nogen.”

emram@rodekors.dk

FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED

Skal der være et fællesskabshus i din by? Brug Røde Korsvurderingen, og overvej: 1. Hvilke lokale behov skal huset imødekomme? 2. Hvad er afdelingens organisatoriske og økonomiske kapacitet? 3. Hvem skal der samarbejdes med for at lykkes? Skriv eller ring til projektleder Anna Forrest, hvis du vil vide mere på anfor@rodekors.dk tlf. 5384 7322. Alle Røde Kors-afdelinger kan søge om tilskud frem til den 31.12 2026.

Det siger de om kommende fællesskabshuse

Vojens – Haderslev – Gram

”Det handler om at skabe et samlingspunkt i kommunekredsen – og det samarbejde er vigtigt for os. Vi drømmer om at skabe et hus i Vojens, hvor både deltagere og frivillige byder ind med det, de nu kan og er. Vi håber på, at nogle af de borgere, vi får ind, finder vejen til selv at blive frivillige, så vi kan hjælpe endnu flere steder. Kommunen er også begejstret. Vi skal samarbejde og understøtte hinanden, især ved at lave mere for unge med sociale udfordringer.”

Dorte Radik, næstformand i Haderslev

Aalborg

”Aalborg er en stor by, og det betyder, at Røde Kors har rigtig mange aktiviteter, der er spredt forskellige steder. Det eneste lokale, vi har haft, har været butikken, så de 500.000 kr., vi har fået fra puljen, har gjort det muligt at realisere noget, vi har drømt om i to år. Vi skal være stolte af at fortælle om, hvor meget Røde Kors laver, så det er afgørende at få et hus, hvor vi kan samle aktiviteter og frivillige – vi tror nemlig på, at mere avler mere, og at man bliver inspireret af at se, hvad andre laver.”

Hanne Dahl, formand i Aalborg

Nørre Aaby

”Fællesskabshuset skal være et sted, hvor borgere på tværs af alle samfundslag og aldersgrupper mødes om aktiviteter – ganske enkelt fordi de tænker, at de har glæde af hinanden. Vi synes, at ’et moderne forsamlingshus’ er en fornem betegnelse – det er den rolle, vi gerne vil spille i lokalsamfundet: At åbne for fællesskaber og være et samlingssted, hvor man bliver set for den, man er, og oplever, at det er trygt at være.”

Lone Kjærsig Lauridsen, formand i Nørre Aaby

Ringkøbing

”De sidste fem år har vi startet så mange nye sociale aktiviteter, at vi er vokset ud af de lokaler, vi har. Nu er vi gået sammen med lokaludvalg og borgerforeningen for at skabe et fællesskabshus. Vi håber at kunne samle alle kræfter, der er lokalt, og lave et kulturhus, der kan rumme café, foredrag og fællesspisning – og selvfølgelig vores aktiviteter. Kun fantasien sætter grænser.”

Thorkild Sloth Pedersen, formand i Ringkøbing

Del historien

Del historien med venner og familie via mail eller sociale medier,og hjælp med at sprede Røde Kors’ budskaber